utorak, 5. svibnja 2009.

MEDVED I PČELE

Med je proizvod što ga pčele stvaraju od slatkih biljnih sokova nektara i medne rose dodajući mu vlastite specifične tvari. On je pčelinjoj zajednici potreban za ishranu kao osnovni energetski izvor.To je namirnica od davnina poznata čovjeku, vrlo cijenjena zbog njegove hranjive vrijednosti. Za medom se posezalo i u slučaju bolesti i kada je trebalo zadovoljiti potrebu za slatkim

KOŠNICA

KOŠNICA

PRODAJA MEDA



HPS uspi je isposlovati za hrvatske pčelare da svoj med mogu slobodno i bez ograničenja prodavati na kućnom pragu.Ali kako je vrijeme opće informiranosti taj prag možda
postaje puno veći.dali je on možda stvarno samo prag kuće ili je on i tipkovnica računala ,u svakom slučaju za pčelara nešto dobro a i za kupca koji ima puno veći izbor.

EKO PČELARSTVO U H.KOSTAJNICI



Hrvatska Kostajnica smještena je na samoj granici
republike Hrvatske na obali rijeke Une. Ime je dobila po kestenu koji je okružuje u ogromnim površinama.Zbog toga je i pogodan položaj za pčelarenje.Kestenov med se smatra jednim od naj ljekovith medova, izrazito je tamne boje jakog mirisa i gorkog okusa.Uz mednu pašu kestena imamo i dosta bagrema pa se može reći da su uvijeti gotovo idealni.

EUROPSKA PČELA

EUROPSKA PČELA



Europska pčela Apis mellifica var. mellifica L. najviše se uzgaja u Njemačkoj. Krupne je građe sa zatupljenim zatkom, kratkog jezika i tamno sivom gotovo crnom bojom. Otporna je i prilagođena za duge i hladne zime. Zbog te osobine ta se vrsta pčela uspjela održati još u Sjevernoj i Južnoj Americi kao i Sibiru. Tijekom sezone se razvija u zajednice srednje snage, razvoj zajednice traje dugo u jesen pa zimuje u jakim, brojnim društvima. Prinosi propolisa su umjereni, otporna je na bolesti dok med unosi slabije od Kranjske pčele.